Dlaczego warto robic sok z kwiatów czarnego bzu? Jakie ma wartości i zastosowanie?

Właściwości lecznicze soku z kwiatów czarnego bzu są znane od wieków. Stosuje się go m.in. przy przeziębieniach, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych oraz chorobach reumatycznych. Na co jeszcze pomaga sok z kwiatów czarnego bzu? Jakie ma wartości i zastosowanie?

Czarny bez jest krzewem powszechnie występującym na terenie całej Polski. Od dawna ceniony jest w lecznictwie ze względu na szerokie zastosowanie. Właściwości lecznicze mają zarówno kwiaty, jak i owoce bzu czarnego. Nie należy ich jednak bezpośrednio spożywać, gdyż zawierają toksyczne substancje – sambunigrynę i sambucynę. Związki te ulegają rozkładowi dopiero pod wpływem gotowania lub suszenia.

Właściwości kwiatów czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu są bogate we flawonoidy, kwasy organiczne, polifenole i składniki mineralne: żelazo, wapń, sód i potas. Dzięki związkom w nich zawartym działają przeciwzapalnie, moczopędnie i rozkurczowo. Mają także właściwości wzmacniające ściany naczyń krwionośnych. W leczeniu od lat stosuje się różne specyfiki przyrządzone z kwiatów czarnego bzu, m.in. sok z kwiatów czarnego bzu.

Sok z kwiatów czarnego bzu
Otrzymuje się go z 20-40 baldachów czarnego bzu i 1 kilograma cukru.

Stosuje się go najczęściej przy przeziębieniach (gorączce, kaszlu i katarze), do leczenia stanów zapalnych dróg oddechowych, nieżytów i w chorobach reumatycznych (w przypadku tych ostatnich do naparu z kwiatów czarnego bzu dodawano czerwonego wina).

W połączeniu z naparem z rumianku łagodzi bóle menstruacyjne. Możemy również napar stosować zewnętrznie na oparzenia, wypryski skórne, do płukania gardła i jamy ustnej. Ma właściwości regeneracyjne, dlatego stosuje się go w leczeniu uszkodzeń skóry jako naturalny środek przyspieszający gojenia ran. Sok z kwiatów czarnego bzu ma również właściwości napotne i moczopędnie.

Niegdyś zastosowanie kwiatów czarnego bzu było powszechne także w kosmetyce i pielęgnacji skóry. Naparami z kwiatów rozjaśniano piegi, kojono oparzenia słoneczne oraz stosowano go w walce ze zmarszczkami.

źródło: beszamel.se.pl